11 Apparaten

Een van de grootste gevaren voor de samenleving is de telefoonoplader. Het BBC News waarschuwt ons hier sinds 2005 voor:

“De kerncentrales worden allemaal over een paar jaar uitgeschakeld. Hoe kunnen we de lichten van Groot-Brittannië aan laten?  … ontkoppel uw oplader voor mobiele telefoons wanneer deze niet in gebruik is.

Figuur 11.1. Planeetvernietigers. Zoek het verschil.

Helaas had Groot-Brittannië een jaar later deze boodschap nog niet helemaal door en werd de BBC gedwongen te rapporteren:

“Groot-Brittannië staat bovenaan voor energieverspilling.

En hoe is dit zo gekomen? De BBC stuurt het bericht:

“65% van de Britse consumenten laat opladers aan.”

Uit de manier waarop verslaggevers over deze planeet vernietigende zwarte obscure dingen praten valt op te maken dat ze ongeveer net zo slecht zijn als Darth Vader. Maar hoe slecht precies?

In dit hoofdstuk zullen we de waarheid over opladers ontdekken. We zullen ook hun neven en nichten in de apparaten familie onderzoeken: computers, telefoons en tv’s. Digitale set-top boxes. Kabelmodems. In dit hoofdstuk schatten we het vermogen dat nodig is voor het gebruik en opladen, maar niet voor de productie van al dit speelgoed – we zullen dat in het laatste hoofdstuk over “spullen” bespreken.

De waarheid over opladers

Figuur 11.2. Deze vijf laders – drie voor mobiele telefoons, één voor een pocket-pc en één voor een laptop – registreerden minder dan één watt op mijn energiemeter.

Moderne telefoonopladers, verbruiken als ze in het stopkontakt zitten zonder aangesloten telefoon ongeveer een halve watt. In onze voorkeurseenheden is dit een stroomverbruik van ongeveer 0,01 kWh per dag. Voor iedereen wiens consumptie meer is dan 100 kWh per dag is, luidt het advies van de BBC, haal altijd de telefoonoplader uit het stopcontact, zou dit hun energieverbruik kunnen verminderen met een honderdste van één procent (als ze dat al zouden doen). Alle beetjes helpen! Ik denk het niet. Obsessief uitschakelen van de oplader van de telefoon is als de Titanic leegscheppen met een theelepeltje. Schakel het uit, maar houd er rekening mee hoe klein dit gebaar is. Laat me het zo zeggen: Alle energie die wordt bespaard met het uitschakelen van uw oplader gedurende één dag wordt opgebruikt in één seconde van autorijden. De energie die wordt bespaard door de oplader één jaar lang niet in het stopkontact te laten is gelijk aan de energie nodig voor één warm bad.

Toegegeven, sommige oudere laders gebruiken meer dan een halve watt – als de oplader warm aanvoelt, gebruikt hij waarschijnlijk een watt of zelfs drie (figuur 11.3). Een drie watt-slurpende oplader verbruikt 0,07 kWh per dag. Ik denk dat het een goed idee is om zo’n oplader uit te schakelen – het bespaart je drie pond per jaar. Maar houdt uzelf niet voor de gek dat u “uw steentje hebt bijgedragen” door dat te doen. 3W is slechts een fractie van het totale energieverbruik. OK, dat is genoeg over de Titanic te hozen met een theelepeltje. Laten wij uitzoeken waar elektriciteit echt wordt gebruikt.

Apparaten die echt slurpen

Tabel 11.4 toont het stroomverbruik, in watt, van een huis vol met apparaten. De eerste kolom toont het stroomverbruik wanneer het apparaat daadwerkelijk gebruikt wordt, bijvoorbeeld wanneer een geluidssysteem muziek afspeelt. De tweede kolom toont het verbruik wanneer het apparaat is ingeschakeld, maar niets doet. Ik was vooral geschokt om te ontdekken dat een laserprinter die niet wordt gebruikt 17 W verbruikt – hetzelfde als de gemiddelde consumptie van een koel-vriescombinatie! De derde kolom toont het verbruik wanneer het apparaat expliciet wordt gevraagd om te gaan slapen of stand-by te gaan.

 

Figuur 11.3. Deze verkwistende draadloze telefoon en de bijbehorende oplader gebruiken 3 W wanneer de stekker er nog in zit. Dat is 0,07 kWh / d. Als elektriciteit 12 cent per kWh kost, kost dit kleine lek van 3 W zo’n 3 euro per jaar.
Apparaat Energieverbruik (W)
aan en actief aan en

niet actief

standby off
Computer and peripherals:
computer box 80 55 2
cathode-ray display 110 3 0
  LCD display 34 2 1
projector 150 5
laser printer 500 17
wireless & cable-modem 9
Laptop computer 16 9 0.5
Portable CD player 2
Bedside clock-radio 1.1 1
Bedside clock-radio 1.9 1.4
Digital radio 9.1 3
Radio cassette-player 3 1.2 1.2
Stereo amplifier 6 6
Stereo amplifier II 13 0
Home cinema sound 7 7 4
DVD player 7 6
DVD player II 12 10 5
TV 100 10
Video recorder 13 1
Digital TV set top box 6 5
Clock on microwave oven 2
Xbox 160 2.4
Sony Playstation 3 190 2
Nintendo Wii 18 2
Answering machine 2
Answering machine II 3
Cordless telephone 1.7
Mobile phone charger 5 0.5
Vacuum cleaner 1600

De vierde kolom toont het verbruik wanneer het volledig is uitgeschakeld – maar nog steeds aangesloten op het lichtnet. Ik toon al deze vermogens in watt -om terug te converteren naar onze standaardeenheden, onthoud dat 40 W 1 kWh / d is. Een goede vuistregel is trouwens dat elke watt ongeveer één euro per jaar kost (uitgaande van elektriciteitskosten van 11 cent per kWh). De grootste slurpers zijn de computer, de monitor en de televisie, waarvan het verbruik in de honderden watt ligt, wanneer het aan staat. vermaaksystemen zoals stereo’s en dvd-spelers zwermen in het kielzog van de computer, veel van hen consumeren 10 W of zo. Een dvd-speler kost slechts 25 euro in de winkel, maar als u het de hele tijd laat aanstaan, kost het u nog eens 10 euro per jaar. Sommige stereos en computerrandapparatuur verbruiken meerdere watts zelfs wanneer ze zijn uitgeschakeld, vanwege hun net-transformatoren. Om er zeker van te zijn dat een apparaat echt uit is, moet je het uit het stopkontakt halen.

De energievraag van het verborgen gedeelte van het informatietijdperk

Volgens Jonathan Koomey (2007), verbruiken de computerservers in Amerikaanse gegevens-centra en de bijbehorende sanitaire voorzieningen (airconditioners, noodstroomsystemen enzovoort) 0,4 kWh per dag per persoon – iets meer dan 1% van het Amerikaanse elektriciteitsverbruik. Dat is het verbruikscijfer voor 2005, wat overigens twee keer zo groot is als het verbruik in 2000, omdat het aantal servers groeide van 5,6 miljoen naar 10 miljoen.

Andere apparaten

Een stofzuiger, als je hem een paar uur per week gebruikt, heeft een verbruik van ongeveer 0,2 kWh / dag. Het gras maaien kost ongeveer 0,6 kWh. We zouden zo door kunnen gaan, maar ik vermoed dat computers en entertainmentsystemen de grote energieslurpers zijn op de elektrische balans van de meeste mensen.

Figuur 11.5. Computersystemen en andere apparaten.

Samenvatting van dit hoofdstuk: het hangt er van af hoeveel apparaten je thuis en op het werk hebt, maar een aardige hoeveelheid die de hele tijd aan staat zou gemakkelijk 5 kWh / d kunnen gebruiken.

Mythes

“Het heeft geen zin om lichten, tv’s en telefoons uit te schakelen in de winter. De ‘verspilde’ energie die ze uitstoten verwarmt mijn huis, dus het is niet verspild. “Deze mythe is waar voor een paar mensen, maar alleen in de winter; maar voor de meeste mensen is het niet waar. Als uw huis wordt verwarmd met elektrische kacheltjes dan, ja, dat is hetzelfde als het huis verwarmen met apparaten die elektriciteit verspillen. Maar als u in deze situatie verkeert, moet u de manier veranderen waarop u uw  huis verwarmt. Elektriciteit is hoogwaardige energie en warmte is laagwaardige energie. Het is zonde om elektriciteit om te zetten in warmte. Om precies te zijn, als je slechts één eenheid warmte van een eenheid elektriciteit maakt, dat is zonde. Warmtepompen kunnen het veel beter, 3 of 4 eenheden warmte leveren voor elke verbruikte eenheid elektriciteit. Ze werken als omgekeerde koelkasten, pompen warmte vanuit de buitenlucht uw huis in (zie hoofdstuk 21).

Voor de rest, voor degenen van wie de huizen worden verwarmd met fossiele brandstoffen of biobrandstoffen, het is een goed idee om het gebruik van elektrische apparaten als warmtebron voor uw huis te vermijden- althans zolang in de elektriciteitsvraag worden voorzien met fossiele brandstoffen. Het is beter om de fossiele brandstof thuis te verbranden. Het punt is, als u elektriciteit gebruikt van een kolen of gas energiecentrale, dan gaat meer dan de helft van de energie van die fossiele brandstof verloren in de koeltoren. Bovendien van de energie die wordt omgezet in elektriciteit, gaat ook nog eens ongeveer 8% verloren in het transmissiesysteem. Als u de fossiele brandstof in uw huis verbrandt, dan gaat meer energie naar het maken van warme lucht.

Aantekeningen en verdere lectuur

De BBC News heeft ons gewaarschuwd … haal de oplader van uw mobiele telefoon uit het stopcontact. Het BBC News-artikel uit 2005 zei: “de kerncentrales zullen allemaal worden uitgeschakeld in een paar jaar. Hoe kunnen we de lichten van Groot-Brittannië aan laten? Hier zijn drie manieren om energie te besparen: schakel videorecorders uit wanneer die niet in gebruik zijn; laat televisies niet op stand-by staan; en haal uw mobiele telefoonoplader uit het stopkontakt wanneer deze niet in gebruik is. “

Afbeelding 11.6. Advertentie van de campagne “Doe-het-zelf-planeetreparaties”. De tekst luidt: “Ontkoppel. Als alle huishoudens in Londen hun opladers voor mobiele telefoons loskoppelen wanneer ze niet worden gebruikt, kunnen we 31.000 ton CO2 en 7,75 miljoen per jaar besparen. (9,7 millions d’euros) london.gov.uk/diy/

Moderne telefoonladers, in het stopcontact maar zonder aangesloten telefoon, gebruiken ongeveer een halve watt. De Maplin vermogensmeter in figuur 11.2 is niet nauwkeurig genoeg om dit soort vermogens te meten. Ik ben Sven Weier en Richard McMahon van de technische afdeling van Cambridge University dankbaar dat ze die standaard Nokia-oplader hebben gemeten met een nauwkeurige calorimeter; zij ontdekten dat het, als geen niet mobiele telefoon is aangesloten, het 0,472 W verspilt. Extra interessante metingen gedaan: de oplader, indien aangesloten op een volledig opgeladen mobiele telefoon verspilt 0.845 W; en wanneer de oplader doet wat het moet doen, het opladen van een gedeeltelijk opgeladen mobiele telefoon van Nokia, dan verspilt het 4.146 W aan warmte. Schoolmeesters vragen soms “hoe zit het met de reactieve vermogen van de oplader? ” Dit is een technisch minpuntje, niet echt de moeite waard. Voor de record, ik mat het reactieve vermogen (met een crummy meter) en vond het ongeveer 2 VA per oplader te zijn. Gezien het vermogensverlies in het nationale net is 8% van het geleverde vermogen, ik neem aan dat het vermogensverlies samenhangt met het blindvermogen is maximaal 0,16 W. Wanneer u daadwerkelijk telefoneert, verbruikt de mobiel 1 W. Verder lezen: Kuehr (2003).