22 Efficiënt gebruik van elektriciteit

Kunnen we ons elektriciteitsverbruik verminderen? Ja, apparaten uitschakelen wanneer ze niet worden gebruikt is een eenvoudige manier. Met energiezuinige gloeilampen bespaart u ook elektriciteit.

Figuur 22.1. Een vreselijke adapter van IKEA – de adapter gebruikt bijna 10 W, zelfs wanneer de lamp is uitgeschakeld!

We hebben apparaten al in hoofdstuk 11 onderzocht. Sommige apparaten zijn onbelangrijk, maar sommige zijn verbazingwekkende energieslurpers. De laserprinter in mijn kantoor, die niets doet, slurpt 17 W – bijna 0,5 kWh per dag! Een vriend kocht een lamp van IKEA. De vreselijke adapter die daarbij hoort (figuur 22.1) slurpt ongeacht of de lamp brandt of niet 10 W 10 W (0,25 kWh per dag) . Als u daar de onnodige energieconsumptie van enkele geluidsinstallaties, dvd-spelers, internet-modems en draadloze apparaten aan toevoegt, dan kunt u wellicht de helft van uw elektriciteitsverbruik in huis besparen. Volgens het International Energy Agency, is energieverbruik van apparaten die standby staan ongeveer 8% van de totale residentiële elektriciteitsvraag. In het VK en Frankrijk is het gemiddelde standby-vermogen ongeveer 0,75 kWh / d per huishouden. Het probleem is niet de stand-by modus van een apparaat zelf – het is de slordige manier waarop die standby is geïmplementeerd. Het is perfect mogelijk om standby systemen te maken die minder dan 0,01 W verbruiken; maar fabrikanten, om voor zichzelf enkele centen productiekosten te besparen, zadelen de consument op met extra kosten van meerdere euros per jaar.

Figuur 22.2. De efficiëntie van uitschakelen. Ik heb thuis de elektrische vampieren uitgeschakeld gedurende een week dat ik het grootste deel van de dag op het werk was, dus zowel dagen als nachten waren bijna verstoken van nuttige activiteiten, behalve de koelkast. De korte kleine pieken worden veroorzaakt door de magnetron, broodrooster, wasmachine of stofzuiger. Op dinsdag heb ik de meeste van mijn elektrische vampieren uitgeschakeld: twee stereo-installaties, een dvd-speler, een kabelmodem, een draadloze router en een antwoordapparaat. De rode lijn geeft de trend weer van het “niemand-thuis” verbruik voor de wijziging en de groene lijn toont het “niemand thuis” verbruik na de wijziging. Het verbruik daalde met 45 W of 1,1 kWh per dag.

Een vampier-dodend experiment

Figuur 22.3. Mijn jaarlijkse cumulatieve elektriciteitsverbruik in huis, in kWh, van 1993 tot 2008. De grijze lijnen tonen de jaren tussen 1993 en 2003. (Voor een betere leesbaarheid heb ik de jaartallen niet aangegeven) De gekleurde lijnen geven de jaren 2004 en later weer . De schaal rechts toont het gemiddelde energieverbruik, in kWh per dag. Het vampieren-experiment vond plaats op 2 oktober 2007. De combinatie van het uitbannen van de vampieren en het installeren van energiebesparende-gloeilampen verminderde mijn elektriciteitsverbruik van 4 kWh / d naar 2 kWh / d.

Figuur 22.2 toont een experiment dat ik thuis heb gedaan. Eerst heb ik gedurende twee dagen het stroomverbruik gemeten toen ik niet  in huis was of sliep. Vervolgens het ik alle apparaten uitgezet die ik normaal gesproken aan laat staan, en heb ik de consumptie van de drie daarop volgende dagen gemeten. Ik ontdekte dat de bespaarde stroom 45 W was – dat komt neer op bijna 45 euro per jaar als elektriciteit 11 eurocent per kWh kost. Sinds ik aandacht ben gaan besteden aan mijn elektriciteitsverbruik door de meterstanden regelmatig te noteren, is mijn totale elektrische consumptie is gehalveerd (figuur 22.3). Ik heb deze besparing kunnen voortzetten door er een gewoonte van te maken mijn meters elke week uit te lezen, om na te gaan of de elektriciteit-zuigende vampieren nog steeds uit huis verbannen zijn. Als deze goocheltruc herhaald zou kunnen worden in alle huizen en op alle werkplekken, dan kunnen we uiteraard aanzienlijke besparingen realiseren. Dus een aantal van ons in Cambridge zijn een website aan het creëren die bedoeld is om het regelmatig aflezen van de meter leuk en informatief te maken. De website, ReadYourMeter.org, heeft tot doel mensen te helpen soortgelijke experimenten als de mijne te doen, de resulterende getallen te begrijpen en een tevreden gevoel te hebben bij hun verminderde energieverbuik. Ik hoop echt dat dit soort slimme meetactiviteit een verschil zal maken. Voor de toekomst schets van Groot-Brittannië tussen nu en  2050, heb ik echter verondersteld dat al deze elektriciteitsbesparingen teniet gedaan worden door het wonder van groei. Groei is een van de dogmen van onze samenleving: mensen worden rijker, en dus in staat om met meer gadgets te spelen. De vraag naar steeds mooiere, en complexere computerspellen noodzaak steeds krachtigere computers te gebruiken die meer en meer energie gebruiken. De computers van het vorige decennium werden vroeger behoorlijk cool gevonden, maar nu als nutteloos beschouwd en moeten worden vervangen door snellere machines die meer opwarmen.

 

Aantekeningen en verdere lectuur

Het standby energieverbruik neemt ongeveer 8% van de residentiële elektriciteit voor zijn rekening. Bron: International Energy Agency (2001).Zie voor meer informatie over het standby-energiebeleid: www.iea.org/textbase/subjectqueries/standby.asp.